reklama

Kilka sposobów jak na walentynki zadbać o serce?– dietetyk kliniczny mgr Aneta Strelau

fot. nadeslane
Utrzymanie serca w zdrowiu może prowadzić do dłuższego i bardziej satysfakcjonującego życia. Udowodniono, że dieta oraz odpowiednie ćwiczenia mają ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia danej osoby. „Dieta dla serca” ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych.
REKLAMA
Przedstawiam kilka wskazówek dietetycznych, które pomogą Ci zadbać o swoje serce:
  • Wyeliminuj z diety tłuszcze nasycone. Jest to najprostszy sposób na stworzenie zdrowej dla serca diety. Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w żywności typu fast-food, tłustym mięsie i pełnotłustych produktach mlecznych. Wybieraj chude kawałki mięsa, usuwaj z nich skórę i tłuszcz. Zaleca się, aby ograniczyć ilość mięsa do 170g dziennie. Kupuj produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone.
  • Jedz zdrowe tłuszcze. Spożywanie żywności bogatej w tłuszcze nienasycone, pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu i utrzymać Twoje serce w zdrowiu. Zamiast masła lub oleju roślinnego, używaj oliwę z oliwek extra virgin. Jedz więcej ryb. Ryby są doskonałym wyborem dla osób dbających o serce.
  • Wybieraj chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe o dużej zawartości błonnika. Wysoka podaż błonnika w diecie reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Pamiętaj, aby jeść dużo owoców i warzyw. Wszystkie przyrządzane potrawy, powinny zawierać różnorodne warzywa i owoce, gdyż są źródłem witamin, składników mineralnych, a także zawierają dużo błonnika i mało kalorii.
  • Unikaj soli! Spożycie dużej ilości soli podnosi ciśnienie krwi, a w konsekwencji zwiększa się ryzyko zapadalności na choroby układu sercowo – naczyniowego.
Stosowanie diety mającej na celu utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego polega na zwiększeniu podaży tej żywności, która zmniejsza ryzyko chorób serca i ograniczenie tych środków spożywczych, które się do tych chorób przyczyniają. Dieta ta może być stosowana przez każdego członka rodziny, z wyjątkiem dzieci poniżej drugiego roku życia, gdyż małe dzieci potrzebują więcej tłuszczu w diecie.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.

www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Jastarnia
4.3°C
wschód słońca: 07:36
zachód słońca: 15:29
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Jastarni